Az oldal Cookie-kat használ, hogy neked a lehető legjobb szolgáltatást tudjuk nyújtani. Az oldal további böngészésével elfogadod ezt. A részleteket megnézheted az "Adatvédelmi nyilatkozat"-ban.
Kategóriák

Roger Federer a negyedik legjobban kereső sportoló

2016. 06. 12. 12:57:01 L&H Sport

Roger Federer a negyedik legjobban kereső sportoló a Forbes magazin legfrissebb TOP 100-as listáján, aki egyben a legjobban kereső egyéni sportoló is lett 67,8 millióval dollárral (18,6 milliárd forint). A TOP 100-ban Federeren kívül még 6 teniszező található, és csak két női sportoló, de azok is teniszezők: Serena Williams (40.) és Maria Sharapova (88.).

 

A Forbes című gazdasági magazin honlapján csütörtökön publikálta a világ legjobban fizetett sportolóinak TOP 100-as listáját, amelyen 23 ország, illetve 10 sportág képviselői találhatók, akik közül 65-en amerikaiak. A legtöbbet kereső sportoló a futballista Christiano Ronaldo lett 88 millió dollár jövedelmével, és a legjobban megfizetett sportolók a baseball játékosok voltak, akik közül 26-an szerepelnek a listán.

Roger Federer a negyedik legjobban kereső sportoló, aki egyben a legjobban kereső egyéni sportoló is lett. A jelenleg 34 éves Federernek tavaly és idén június 1. között összesen 67,8 millió dollár (18,6 milliárd forint) volt az adózás előtti jövedelme. A versenyeken 7,8 millió dollárt nyert, reklámbevételei pedig elérték a 60 millió dollárt, s olyan cégektől, mint a Nike, a Rollex, a Mercedes-Benz és a Credit-Suisse.

Novak Djokovic a 6. helyre került, szédületesen sok pénzt nyerve az elmúlt 1 év alatt. Összesen 54,6 millió dollárt keresett, a pályán 21,8 milliót, a szponzorai révén 34 millió dollárt adózás előtti jövedelemre tett szert. Novak egyben az első teniszező, aki átlépte a 100 millió dolláros álomhatárt a teniszpályán elért győzelmeinek eredményekén, és szintén az első teniszező, aki egy szezonban 20 millió dollárt teniszezett össze.

Rafael Nadal a 21. helyezett 37,5 millió dollár összkeresettel, melyből 5,5 milliót a versenyeken elért eredményei révén szerzett. Nadal a tenisz révén pályafutása során 78 millió dollárt teniszezett össze, s ezzel minden idők 3. legjobban kereső teniszezője Roger és Novak mögött.

Kei Nishikori a TOP 100-ban a 29. helyre futott fel és 33,5 millió dollárt keresett. Talán egy kicsit túlzott a játékához képest a szponzori összegek nagysága, ami 30 millió dollárt volt a 3,5 millió versenyeken nyert keresetével szemben, de ő az első japán játékos, aki az ATP világranglistán a TOP 10-be került, és az első ázsiai versenyző, aki valaha is döntőt játszhatott egy Grand Slam tornán.

Serena Williams a 40. helyre került - mint a legtöbbet kereső női sportoló - 28,9 millió dollár összkeresetével, s ebből a summából 8,9 milliót teniszjátékával hozott össze. Teniszpályafutása eddigi eredménye 78 millió dollár, ami kétszer több, mint a mögötte következő legjobban kereső női teniszezőké. 2015-ben Serena három Grand Slam tornát nyert, és 56 mérkőzésből csak hármat vesztett el. Ennek a briliáns teljesítménynek köszönheti, hogy szponzorai közül a Nike és a Wilson is jövedelmező bónuszokat fizettek ki a számára.

Andy Murray a 74. helyre került, 23 millió dollárt rakott össze, amiből 8 millió a tenisz keresmény és a maradék a szponzori pénzekből áll össze. A tavalyi évben Murray vezette sikerre - 79 év után újra - a brit csapatot a Davis Kupában. Tavaly nagy váltást is végrehajtott a szponzori portfóliójában, lecserélve az adidas-t egy négy évre szóló Under Armour szerződésre, amely évente 6 millió dollárt hoz a házhoz.

A TOP 100-as listában a 88. helyre került Maria Sharapova - aki a listán egyben a második legjobban kereső női sportoló - 21,9 millió dollár összkeresetével, amiből 20 millió dollárt a szponzorok dobtak össze. Azonban Sharapova idén márciusban sokkolta a teniszvilágot bejelentésével, hogy megbukott az Australian Open-t követően egy kötelező doppingteszten, habár ő korábban is egészségi okok miatt szedte a Meldonium nevezetű gyógyszert, s nem tudta, hogy az januártól felkerült a tiltott doppingszerek listájára. Sharapovát 2 évre tiltották el a teniszversenyektől, ami súlyos következményekkel jár a szponzori portfóliójára, hiszen ha nem versenyzik, akkor több szponzora is jobb esetben felfüggeszti a szerződést, de akár meg is szüntetheti. Mindenesetre az elkövetkező évben erőteljesen zuhanni fog Sharapova bevétele, de ettől függetlenül jelenleg Sharapova minden idők legtöbbet kereső női sportolója, mert teniszkarrierje kezdete óta, vagyis 2001-től, több mint 300 millió dollárt keresett tenisszel és a szponzorai révén.

Megosztás 

Tartalomhoz tartozó címkék: tenisz